Abdullah Gül basın acıklamasi ile “aday olmayacagım” dedi

0
364

Seçim haberleri ile hareketlenen siyasi arena, tarafların ittifakları yada çatı aday oluşturma faaliyetleri ile muhkem hale gelmeye çalışıyor .

Saadet Partisi’nin Genel Başkanı Temel Karamollaoglu ,Eski Cumhurbaskani Abdullah Gül ile görüşmüş ve bu görüşme akabinde sayın Gül bilinen aday ve siyasi hareketliliğe rağmen aday olmayacağını hemen açıklamamış 1 hafta sonra gelişmeler ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Ibrahim Kalın ile Genelkurmay başkanı Hulusi Akar ‘ın helikopterli ziyareti sonrası gelişmiştir..

Bu olay 1961 lı yıllarda gerçekleşen ihtilâli yapan kudretin ,davranışını ve asılan bir kısım siyasilerin çizgisinden gelen Ali Fuad Başgil’i hatırlattı

1961 Anayasa sına göre senatör seçilen Al Fuat Başgil Cumhurbaşkanlığına aday olmak istemiş MBK üyeleri makama getirtip”hayatınızi garanti edemeyiz”mealinde  konuştuktan sonra yemin dahi edmeden ülkeyi terkeden  sayın profösor İsviçre ye yerleşmiştir. O dönem başlarında general bile olmadan ihtilal yapanlar rahatsızlığı bilinen Cemal Ağa olarak askeriye de nam salmış 45 yıl askerlik yapmıs çeşitli cephelerde savaşmış Cemal Gürsel’i cumhurbaskani yapmak istiyorlardi.Bu şekilde ihtilal sonrası seçimlerde büyük oy patlaması yapan Adalet Partisinin adayı Ali Fuat Başgil ekarte edilmiş oldu.

Aynı olayı hatırlatan bu vahim olay yakın tarihçiler tarafından siyasi bir balansın,muhtıra niteliği taşıyıp taşımadığına delilleri ile beraber değerlendireceklerdir…